![]() |
| Seçenekler |
|
|
#1 |
|
Tesekkür: 2
7 Mesajına 7 Teşekkür Aldı
Tecrübe Puanı: 6 ![]() |
s.a hafızlıgı bitirdikten sonra acaba kaç tekrar yeterli olur?tabi bu sağlam ezberlenmesiylede alakalı ama.lütfen cevaplarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.şimdiden teşekkürler.
|
|
|
#2 |
|
Tesekkür: 18
17 Mesajına 31 Teşekkür Aldı
S.a
Sorunuzun cevabı sualinizin içinde mündemiç... Ben yine muhtasar bir cevap vermeye çalışayım. Evvelen: Hafızlığın kuvvetinden kasıt bir oturuşta baştan sona okumak(takribi olarak 10 saat) ise art arda en az 8 hatim indirmeniz gerekir. Ayrıca bu işi daha kısa süreye indirmek istiyorsanız müşâbih çalışması yapmanız gerekir. -Kurandaki müşâbih ayetler için bir çalışmam var. Nerdeyse % 60'lık kısmını tamamladım. İnşaallah bitirirsem bu sitede neşredeceğim.- Bu tür bir çalışma ile 5. hatimde çok ciddî bir seviye yakalarsınız.Fakat, bu ölçü normal seviyede hafızlığını bitirmiş bir kişi için geçerlidir. Hafızlığın kuvvetlilik derecesine göre bu rakamların değişeceği âşikârdır. Saniyen:Hafızlık sonrası çalışması, hafızlık çalışması kadar önem arz eder. Hafızlık sonrası çalışmaları: 1-Her güne bir cüz gelecek şekilde ayda bir hatim indirmek. En fazla kullanılan yöntemdir. Hafızlığı muhafaza etmek için güzel bir yöntemdir.Zira her gün kuranla meşğul olunarak ezber tekrarı yapılır. Eksi yönü, hafızlığı muhkem bir hale getirmek isteyenler için çok zaman ister. Araya inkıtalarında gireceği düşünüldüğünde bazen bir hatim 45 günü bulabiliyor. 2-Günde 2 cüz okunarak 15 gün içerisinde bir hatim indirmek. Kuranın tekrarı 15 gün gibi kısa bir zamanda yapıldığı için unutma nisbeten azalır. Tavsiye edilen bir yöntemdir. 3-Bir cüzü günde 2 defa tekrar ederek 30 günde bir hatim indirmek. Verimli bir hatim yöntemidir. Tatbik edilebilir. 4-5x5 yöntemi yani 1. cüzü okuduktan sonra ertesi gün 2. cüz ile birinci cüzü okumak... Daha sonraki gün 3. cüz 2.cüz ve 1. cüzü okumak... 4. gün 4., 3., 2. ve birinci cüzleri okumak. 5. gün 5,4,3,2,1 uygulaması yapmak... İlk 5 gün bitince 2. 5 günde aynı uygulamaları 6.7.8. 9. ve 10. cüzler için yapmak. Ve her 5 cüz için aynı tatbikatı yapmak. Bu hatim 30 günlük bir zamanı gerektirir ama(tecrübe ile sabittir) 5 hatime denk gelir. 5-Sure şeklinde hatim indirmek. Cüz formatından ayrılıp sureye göre ezber tekrarı yapmak. Bu uygulamada çok uzun sureler üçe bölünür. Orta uzunlukta olanlar ikiye, kısa olanlar bütün halinde, çok kısa olanlar birleştirilerek tekrar yapılır. Bunun faydası sure bütünlüğüne alışmayı sağlamış olmasıdır. 6-Bir oturuşta baştan sona bütün kuranı okuyarak günde bir hatim indirmek. Aslında bir hafız için bu uygulamaların hepsi sıra ile yapılabilir. Durumuzunu dikkate alarak böyle bir çalışma yapabilirsiniz. Hâmiş: Bu yazmış olduklarım hafızlığın kuvvetlenmesi için bazı metotlardır. Yoksa Hadis-i şerîflerden mervi olan Kuranın faziletine uygun okunma şekilleri değildir. Zira Peygamber A.S.M Kuranın bir haftadan daha az bir sürede hatmedilmesini tasvip etmemiştir. Fakat, ezberin tahkim edilmesi amacıyla böyle bir tatbikata gitmek hadisle çelişmez kanaatindeyiz. Zira, haramların sel gibi aktığı bu asırda, insan sabah kahvaltısında ne yediğini bile hatırlayamıyor bazen. Elbette nisyanın(unutkanlığın) umumiyet kazandığı bir dönemde hafızların çok kısa zamanda tekrar yapması lazım değil elzemdir.
Kuran’ı talim eden dil, dudak ve ağız elbette kelamullah ile hem hal olduğu için Fem-i Muhsin olmaya hak kazanır, ancak mühim olan Kuran’ın mana ve hikmetini anlayarak Fem-i Muhsin’den Kalb-i Muhsin’e ve Aklı Muhsin’e terfi etmektir” Prof.Dr. Mehmet GÖRMEZ
Konu Kurra tarafından (22.06.07 Saat 02:42 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Guest
|
Alıntı:
mashallah, mashallah Allah ilminizi artirsin. |
|
|
|
|
#4 |
|
Guest
|
|
|
|
|
#5 |
|
Guest
|
Konu açılmışken....Forumumuzdaki hafızları tanıyabilirmiyiz? Afıına sığınarak ben başlıyayım: 1- Tertil abi...
|
|
|
|
#6 | |
|
Tesekkür: 18
17 Mesajına 31 Teşekkür Aldı
Alıntı:
Hem tanısak ve hem de ilmî çalışmaları varsa istifade etsek ne güzel olur. Bir ara-rumuzunu hatırlayamadığım- bir kardeşimiz tecvitle ilgili slaytlar hazırladığını söylemişti. Bu tür çalışmalar her hafız için faydalıdır. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Keşfedenlerin eserlerinden istifade etmek isteriz.
Kuran’ı talim eden dil, dudak ve ağız elbette kelamullah ile hem hal olduğu için Fem-i Muhsin olmaya hak kazanır, ancak mühim olan Kuran’ın mana ve hikmetini anlayarak Fem-i Muhsin’den Kalb-i Muhsin’e ve Aklı Muhsin’e terfi etmektir” Prof.Dr. Mehmet GÖRMEZ
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Tesekkür: 2
7 Mesajına 7 Teşekkür Aldı
kurra kardeşim teşekkürler allah razı olsun zaman ayırıp yazmışsın.
|
|
|
#8 |
|
Guest
|
Hafız vs olan kardeşlerimizin isimlerinin altına yazarsak güzel olur bence.
Hatta herkesin mesleğini varsa İslami ilimlerde hakişm oldukları konuları vb. olabilir
|
|
|
|
#9 |
|
Guest
|
allah teala izin verdi bizler hafız olduk.......
HAFIZ OLDUK YA RAB ........... HAFIZ ÖLELİM.......... |
|
|
|
#10 |
|
Guest
|
Elhamdulillah ben de hafızım...
Hafız olduk Hafız ölürüz İnşallah.. |
|
|
|
#11 |
|
Guest
|
Rabbim kabul ederse bizde hafızız...elhamdülillah...
|
|
|
|
#12 |
|
Guest
|
ne Güzel Yaaa Maşallah Sübhanallah..
|
|
|
|
#13 |
|
Guest
|
inşallah bende Hafızım
|
|
|
|
#14 | |
|
Guest
|
Alıntı:
leyla kardeşim; seninde dediğin gibi sağlam yapmakla alakalı tekrar fakat yine de 10 lama denilen bir sistemle yani Kuranı 3 günde günlük 10 cüz olarak ezbere hatim verilir bu bence çok iyi bir tekrar yöntemi ki çok faydalarını gördük elhamdülillah ... bir de Kuranı kerim 40 defa ezbere tekrar yapılırsa kalbe indiği söyleniyor... inş. Rabbim bizlere de nasip etsin inşaallah.. |
|
|
|
|
#15 |
|
mücrime
Kardeş
Tesekkür: 0
21 Mesajına 26 Teşekkür Aldı
maşaallah subhanallah Rabbim ilminizi arttırsın.
vaktinde ailevi sebeplerden dolayı nasib olmadı, kendimizce çalışmalarımız var ne kadar yetersiz olsada. yazılanlardan bizlerinde istifadesi oluyor inş. paylaşımlarınızı bekliyoruz.
|
|
|
|
#16 |
|
Kardeş
|
Bu kadar bende hafızım nidaları arasında benimkisi hoş olmayacak belki ama
|
|
|
|
#17 |
|
Guest
|
allah hebsinden razı olsun
ümmete ışık olsunlar.. |
|
|
|
#18 |
|
Guest
|
inşallah artar
|
|
|
|
#19 |
|
Guest
|
Bende yarım hafızım malesef bitirmek nasip olmadı ama kuranım çok kuvvetlidir Hamd olsun RABBİME...
Konu asr78 tarafından (04.01.08 Saat 07:59 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
#20 |
|
Guest
|
BEN ARAPÇA HOCASIYIM.HAFIZLIĞA BAŞLADIM.ŞU ANDA 7 İLE GİDİYORUM.BİR ŞANSSIZLIK YAŞADIM.KURSTAN ÇIKTIM.YENİ KURS ÇOK ZOR, AMA İNŞALLAH BİTİRECEM.TÜM HAFIZLARIN ALLAH YARDIMCISISI OLSUN
|
|
![]() |
| Tags |
| forumdaki, hafızlar |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
|
|