| Mısırlı Hafızların Kayıtları(Qaries from Egypt) Kuran-ı Kerim Aşıkları buraya... |
![]() |
| Seçenekler |
|
|
#81 |
|
Guest
|
haddim olmadan müsaadenizle mustafa ismail ile ilgili küçük bir izlenimimi aktarmak istiyorum. Bildiğiniz üzere ihlasla yapılan bir işte yapan aradan çıkar ve yapılan iş görünmeye başlar.
KUR'AN okuyan hemen besmeleden başlarken artık siz onunla değil Ayetlerle başbaşa olmalısınız, ve onlardaki manaları merak eder olup o manaları öğrenmeye bir istek içine girmelisiniz. manaya baktığınızda evet işte bu ayet gerçekten böyle okunmalı , tilaveti böyle olmalı demelisiniz. O zaman ne bir usanmak olur nede aynı ayeti onlarca defa tekrar edildiğinde bile bir bıkmak olur.Hatta kendiniz tekrar tekrar geri sarıp doymak bilmeden dinlersiniz. işte M.İsmail (R.A) dinlerken bu duyguları yaşamak mümkün. 1992 den beri mustafa ismaili dinliyordum fakat bir kaç kaseti vardı.sonra 2005 de muhterem ensar demirkan bey in bir hediyesi olarak kabul ettiğim herkül org daki kayıtlar elimie geçti ve eşsiz bir hazineye gark oldum. Mustafa ismaili ilk ibrahim suresiyle tanıdım.14 senedir dinliyorum hala bıkmadım [Linki sadece üyelerimiz Görebilir. Üye olmak için tıklayınız...] bir ağabeyim bu surenin 42. den 47.ye kadar olan dakikaları bana dinletti her şey ondan sonra başladı selametle |
|
|
|
#82 | |
|
Kardeş
|
Alıntı:
Insallah hizi ve pitch ayari ile ile ilgili ben elimden geleni yapacagim.. Ayri kayitlar olarak yayinlarim insallah. Bu kayitlari aldigim iki 90 lik kasetin birinde Suriye-Irak-lubnan, diyerinde ise sadece arap ulkeleri yaziyordu.. yani net bir lokasyon bilgisine henuz ulasamadim... Muhabbetlerimle ensar
|
|
|
|
#83 |
|
Tesekkür: 0
4 Mesajına 4 Teşekkür Aldı
Tecrübe Puanı: 6 ![]() |
Tevbe(46-65) kaydını şahsen sarayda okuduklarına benzettim.
Takdim edenin "El mukri-ul yevm" deyişi, kari'in sesi, cemaatin olmayışı hep Royal Palace kayıtlarını çağrıştırıyor. Tabii ki siz daha iyisini bilirsiniz. Bir de üstteki İbrahim kaydıyla alakalı; şu an da piyasada olan Nil Sesli Yayınları'nın Mustafa İsmail- İbrahim kasedindeki ile aynı kıraat. Lakin Herkul'dekinin ses kalitesi ciddi manada kötü. Bazı yerlerde kopmalar falan var. Bende o kasetteki kaydın dijitalleştirilmişi var idi. LİNK ÖLMÜŞ KALDIRDIM(Alpparslan) Bir de Ensar ağabeyime; Ben size daha önceden de sesi bozuk olanları, kopma olan kayıtları söylemiştim. İnşaallah işinize yarıyordur.Bunlarla ilgileneceğinizi söylemiştiniz. Yoksa baş ağrıtma kabilinden olmasın...
NEFİS CÜMLEDEN EDNÂ, VAZİFE CÜMLEDEN ÂLÂ... Konu Jerusalem tarafından (19.12.07 Saat 08:46 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#84 |
|
selamün aleyküm.. arkadaslar benim bir sorum olacakti. türkiyede kisa dalgada misir radyosundan (izaatil kuran) mustafa ismailin cemaatli bir kuran tilavetini dinlemistim.. radyo aradabir gelip gidiyordu beki dinleyenler varsa bilirler 3..5.. saniye arayla bir baska ses gelir giderdi.. ama yinede anlasiliyordu... bilmiyorum o zamanlar pek bilgili olmadigim icin hangi süreyi okudugunu bilemiyorum. ama mikrofona yakin olan birkac kisinin agladiklari ve hickirik sesleri geliyordu.. aglayan mustafa ismail degildi cünkü tilavet devam ederkende ayni sesler geliyordu.. bilmiyorum simdiye kadar böle bir kayda raslamadim. yada dinlememiste olabilirim.. ama mustafa ismail oldugunu biliyorum.. cünki yaynin sonunda spikerin bi savti seyyh merhum mustafa ismail dedigini hatirliyorum ama süreyi söyledimi söylemedimi hatirlamiyorum.. cünkü o zamanlar cogu sürenin ismini bile blmiyordum.. hatta böle radyonun basinda cok geceler mustafa ismaili beklemisimdir o zamanlar tr deki kayitlar haric 7...8 kayit cekmistim radyodan. ama ses kalitesi daha dogrusu yayin kalitesi cok bozuktu.. bu kaydi bilen arkadaslar varsa bilgilendirirlerse yada buraya eklerlerse cok sevinirim.. hakkinizi helal edin.. biz kayit ekleyemesekte kayit ekleyen arkadaslara dua ediyoruz insaallah.. insanin kendinin sevinmesindense, onun sayesinde baskalarinin sevinmesi mutlu olmasi o kisiyi dahada mutlu eder bence.. ben cogu zaman cep telefonundan internete giriyorum ve burdan indirdigim kayitlari cep telefonundan dinlemeye calisiyorum.. hatta bazi kayitlari telefonum calmadigi icin onlardan simdilik mahrumum.. eldeki imkanlar simdilik bunu elveriyor.. neysede hepiniz tekrar hakkinizi helal edin.. cümleten selamün aleyküm.. ibrahim
|
|
|
|
|
|
|
#85 | ||
|
Kardeş
|
Alıntı:
Misirda Ticari olarak satilan butun kasetler, (canli-studio-murattal-mucevved hatim) var elimde.. fakat bunlari mustafaismail.org da yayinlayamayacagim.. ailesinin ricasi.. fakat abihayat.org da olacaklar insallah.. Teknik sorunlari tabiiki bildiriniz.. Fakat vaktim elvermedigi icin ilgilenemiyorum.. sadece gundemdeki kayitlari (yani web sitesine koyduklarimi) cek edip bilgi verebilirseniz, o zaman hazir elimin altinda iken alternatif kasetler vs yi kontrol ederim ve yapilabilecek ne var ise yaparim insallah.. Ben zaten mumkun oldugu kadar dinleyip ses kalitesi daha iyi olanlari koyuyorum.. Mesela bu hafta sonu elimde olan diger Ali imran 33. ayetle baslayan 3-4 kaydi daha ekleyecegim.. siz sayet webde olmayip elinizde olan var ise, veya benim koydugumdan daha iyi ses kalitesinde dosya elinizde mevcutsa, farkettiginiz teknik sorunlar var ise bildirirseniz memnun olurum.. Bundan sonra Ali imran 96. ayetle baslayan seriyi, sonra 185 etc.. koyduktan sonra Bakaraya gececegiz insallah. Sadece 1-2 kayit olan nadir okuyuslari ise elime gectikce araya sikistiracagim insallah.. Allaha emanet olunuz Alıntı:
Ben malesef bu kayda henuz rastlamadim.. Belkide 1977 de mescidi aksada okudugu kayit olabilir.. O kayitta kendisinin de agladigi soyleniyor.. Konu Jerusalem tarafından (19.12.07 Saat 08:48 PM ) değiştirilmiştir. |
||
|
|
|
|
|
#86 |
|
Guest
|
herkul.org'da Mustafa İsmail'in 383 suresi var demiştim.Yanlış saymış olabilirim.Bunları gönderen Ensar Abeyimiz daha iyi bilir.282 mi , 283 mü tavzih esinler.
|
|
|
|
#87 |
|
Küçük bir anektod....Ben Abdussamed üstadımı dinlerken kulaklığı sonuna kadar kulağıma yapıştırıyor ve gözlerimi kapatıp dinliyorum....
Fakat Mustafa İsmail üstadı dinlerken, e-kitap şeklinde hazırlanmış elmalılı mealini tam ekran açıp ayetleri takip ediyorum...o zaman tadı bir başka oluyor mustafa hocamın ...hele hud suresindeki nuh tufanını mealinden bakarak dinleyin.....allaaaaaaaaaaaah...
|
|
|
|
|
#88 | |
|
18 Mesajına 24 Teşekkür Aldı
Tecrübe Puanı: 7 ![]() |
Alıntı:
küçük değil büyük bir anekdot vermişsin. kuranı kerimin mübarek metnine bakarak dinlemek her açıdan çok faziletli ve üstündür. 1. Malumunuz Kuranı açıp okumadan yüzüne ihlasla bakmak bile insana ecir kazandırır. 2.Araplar gibi okunanı direk anlama şansımız yok. Arapça yı çok iyi bilsek bile bu kuranı tam anlamaya kafi gelmez. dolayısıyla ya okunan kısmın ayet ayet mealini de ezberleyeceğiz yada Kuran ı yüzünden takip edeceğiz. 3. kayıtlar ne kadar temiz de olsa bazı arapça ifadeleri ve kelimeleri kaçırabiliriz. Halbuki yüzüne bakarak dinlemede okunan metin önümüzde her cümleyi, kelimeyi hatta harfi izleyebiliriz. 4.Yüzüne bakarak okumada arapça metinden de takip ettiğimiz için dinleyenin kıraatinin gelişmesine de katkısı var. harflerin çıkarılışı vs . bir çok konu. Sadece dinlemenin de ecri büyük. Bununla beraber arapça ve meal takip edilerek dinlenen kıraatin hem lezzeti farklı hemde kazanımı fazla oluyor. herkese selamlar bi zamanlar bir kaarinin de dinleme stili olur mu diye söylenirdim. şimdilerde Mustafa İsmail i dinlemenin bir stili olduğuna ikna oldum. Bu konuda uzman arkadaşlara soruyorum. bir saatten daha uzun süren bir Mustafa İsmail kıraatini dinelemenin usulü nedir? Mesela sabırsız biri giriş kısımlarında sıkılıp bırakabilir. Çünkü şeyh hazırlık aşamasını uzun tutuyor. bunun gibi konular , ehline bırakıyorum.
Müminler ancak kardeştir.- إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ Konu Jerusalem tarafından (19.12.07 Saat 08:49 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
|
#89 |
|
Kardeş
|
SLM ALKM
Ustadim... egitim ve zevk meselesi.. 5 . dakikada cevabul cevap bekleyen insanlar isin ozunu alamamis demektir.. Ben de onceden bu tip ust perdeleri beklerdim.. Simdi ise Mustafa Ismailin bazen yarim saate kadar suren karar daki bayati ve rast cilveleri beni olduruyor.. keske bitmese diyorum.. Hemen ust perdelere cikan kariler, kararda insani etkilemeye kabiliyeti yetmeyen karilerdir bence.. Hemen ust perdelere girerek costurmaya ugrasiyorlar insani.. Boyle oluncada 30 dakikada sisiyorlar, okuyamiyorlar daha fazla.. Dinleyende hemen ust perdeleri pesin pesin aldigi icin konsantrasyonu cok cabuk dagiliyor. Mustafada ise minik minik adimlar ile, kiraat ve makamattaki zenginligi olabildigine onumuze serip kinavice gibi ordugu icin zevkin bir katmanindan otekine seyredip duruyorsun.. 90 dakika nasil gecmis anlamiyorsun cogu zaman...keske bitmese diyorsun... Ayni kaseti 50 kere 100 kere dinlesende bikmiyorsun.. cunku o kadar zenginki sanat, 10 dinleyis oncesinde fark etmedigin bir nuansi, bir cilveyi ancak 10 dinleyis sonra yakaliyorsun.. Dinlediginiz ayetlerin manalarini ezberlemis iseniz, vede kiraat farkliliklarinin getirdigi ufak mana farkliliklarini da biliyorsaniz.. iste o zaman doyum olmuyor.. 13-15 yaslarinda ilk kez mustafa ismaili dinledigimde cok sikilmistim.. bir daha dinlemek 21 yasinda nasip oldu.. bayilmistim.. fakat su anda aldigim lezzet bile 10 sene oncekine nazaran kat be kat fazla.. 29 yasinda ilk defa muhammed rifati dinleyince, Allah affetsin, "ne buluyorlar bu zimpara sesli adamda" demistim.. Simdi ise cok seviyorum.. belki onu tam kesfetmem daha cok yillari gerektirecek..
|
| ensar demirkan Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler: | kenan186 (10.01.12) |
|
|
#90 |
|
Büyük anektodumuzu örneklendirelim istedik......
Mustafa ismailden Hud suresi 52. ayetin sesli tefsiri: "Ey kavmim! Rabbinizden mağfiret isteyin, sonra O'na tevbe edin ki, üzerinize gökten bol bol bereket indirsin ve sizi arttırarak kuvvet katsın (yezidkum kuvveten kısmındaki ses tonuna dikkat),kuvvetinize (ila kuvvetikum ses tonuna dikkat,çünkü sizin kuvvetiniz az, ses birden düşüyor). Allah ondan razı olsun LİNK ÖLMÜŞ KALDIRDIM(Alpparslan)
Konu Jerusalem tarafından (19.12.07 Saat 08:50 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
|
#91 |
|
tasviril mana nın piri Şeyh Mustafa İsmail yine sesi ile manayı bülbül gibi işlemiş.
sesi güzelleştirmek için yapılan her çaba makamat adı altında anılıyor.bu tam öyle değil. her kari makam kullanıyor. bunların arasındaki fark ise seyirlerinden geliyor. Şeyh İsmail çok renkli , canlı ve dinamik bir uslub kullanıyor. kendisine makamı çok iyi biliyor demek yetersiz olur. şeyh bunun yanında sesini kullanmayı , onu yönlendirmeyi kontrol etmeyi de çok iyi beceriyor. Nağmeden bahsetmiyorum. vurgu yapacağı , sesini yükselteceği , ton değiştireceği dalga yapacağı yada düz seyir izleyeceği yeri çok iyi biliyor. bence şeyh okuyacağı yerlerin anlamını da derinlemesine özümsemiş ve anlamış olmalı. Aralarda da inanılmaz tizler yapıyor. Zaten 80- 90 dakikalık okuşlar ancak dengeli bir okuyuşla biter. şeyh üzerinde çokca çalışılması gereken biri. Allah rahmet etsin.
Müminler ancak kardeştir.- إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ Konu Jerusalem tarafından (19.12.07 Saat 08:51 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#92 |
|
2 Mesajına 2 Teşekkür Aldı
Yahu ben girmemiştim Bu mustafaismail.org a... çok güzel olmuş Ensar abi. Sitenin genel renk tonu da gerçekten güzel olmuş. Allah devamını hepimize göstersin...
Resim arşivi de çok güzel... Keşke ustadın o zamana ait o kalitede videoları olsaydı.... ah ah...
@}}-- EL HUKM-U LILLAH --{{@ Konu Jerusalem tarafından (19.12.07 Saat 08:58 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#93 |
|
4 Mesajına 4 Teşekkür Aldı
Bu "büyük anektod"a bizim de katkımız olsun madem...
Mustafa İsmail'den zevk alarak dinlediğim ilk suredir Yusuf Suresi Zaten o günden sonra da meftunu olmuşuz... Bunun en mühim sebeblerinin başında bu "sesli tefsir" hakikatı vardır zaten... Sureleri, ayetleri yaşar, En önemlisi bizi de o ulvi alemlerde yaşatır... LİNK ÖLMÜŞ KALDIRDIM(Alpparslan) 16-Yatsı vakti, ağlayarak babalarının yanına dönüp dediler ki: 17-“Sevgili babamız, biz yarışmak üzere bulunduğumuz yerden ayrılırken Yusuf’u da eşyalarımızın yanında bıraktık. Bir de döndük ki onu kurt yemiş! Şimdi biz doğru da söylesek sen bize inanmayacaksın!” 17. ayete dikkat! 16.da ağlayarak geldiklerini haber veriyor. Yani şimdi söyleyeceklerini ağlayarak söyleyecekler. Kari' de o ağlayarak söylenen kısmı nasıl içini çeke çeke okuyor... "Onu kurt yemiş!" derken de beklenmedik birşeymiş gibi... En sonunda da "tereyağı gibi üste çıkma" hadisesi; "Biz doğruyu söylesek de sen inanmayacaksın!" Bütün bunları dinleyene hissettirmiyor mu?...
NEFİS CÜMLEDEN EDNÂ, VAZİFE CÜMLEDEN ÂLÂ... Konu Jerusalem tarafından (19.12.07 Saat 08:59 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#94 |
|
Kaarinin hem güzel okuyanı hem de takva sahibi olanı makbuldur. Okuduğu ile amel etmeyen ne kadar tesir bırakabilir ki. Mustafa İsmail in yaşantısına dair bir şey diyemeyiz. Kalbimizde hep hüsnü zan bulunur ve öyle dinleriz. Gönül ister ki kızı ve ailesi onun izinden gitsin.
Mısır da Kaarilik menfaatı ve iltifatı bol olan bir meslek olduğundan bu mesleğe yönelen binlerce kişi olmuş. Bunların hepsinin dindarlığı , muttakiliği yüksektir diyemeyiz. Bizler onları dinlerken yinede hüznü zanla dinlemeye devam edelim. Kendimize dönüp bakmayı ihmal etmeyelim. Fotoğrafa üzerinden bin bir türlü kurgu ve yorum yapacak değilim .Bazı şeylere şahid olmaması adına bu fotoğrafın gönderilmemesini tercih ederdim.
Müminler ancak kardeştir.- إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ Konu enderun tarafından (16.01.07 Saat 05:42 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#95 |
|
Guest
|
Üstadın 26 videosu qquran.com/forumda mevcuttur.
[Linki sadece üyelerimiz Görebilir. Üye olmak için tıklayınız...] Rahman suresinden 8 ayet 15 dakika (yukarıdaki link) Konu aşık-ı rifat tarafından (19.01.07 Saat 11:56 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
#96 |
|
Kardeş
|
[Linki sadece üyelerimiz Görebilir. Üye olmak için tıklayınız...] a 5 yeni kayit ekledim..
4 u ali imran (33-innallahstafa.... ile baslayan).. Boylelikle elimdeki butun 33. ayet ile baslayan Ali imranlar tamamlanmis oldu.. (sadece misirda ticari satilan bir kayit kaldi.. onuda abihayat.org a koyacagim insallah) sitede olmayip sizde olan veya sitedekinden iyi kalitede elinizde var ise lutfen bildiriniz.. 1 adette Ahzab Irak ekledim.. Daha onceki vardi fakat onceki internetten bulunmus idi. Bu kasetten yapildi.. Ses kalitesi biraz daha iyi gibi.. Allaha emanet olun SLM ALKM Gizze sehrindeki bir kolleksiyoncudan gelen kasetler icinde yeni bir Ali imran daha buldum.. Ali Imran 33-59 Fakat kalitesi cok bozuk.. elinde daha iyi kalitede olan var ise lutfen bildirsin.. siteye eklenmistir.. SLM ALKM Adil hocam... ne diyeyim bilemiyorum.. Allah razi olsun..33-48 eksik olana henuz bakmadim daha fakat diger ikisi kesinlikle bende olmayan kayitlardi.. Web sayfasina hemen koyacagim insallah.. SLM ALKM Ali Imran 33-48 Eksik daha evvel elimizde olan bir kaydin parcasi olabilir.. Cunku baslayis olagandan hizli.. zannedersem basi kesilip ayetleri 2. tekrarindan baslatmislar.. emin olmadigim icin koymadim siteye.. Fakat diger 33-56 yi koydum.. Buna ilave olarak elimde bulunan 95. ayetten baslayan ali imranlari da koydum.. 1-95-118, ve 2-95-110 kisar1959 lubnan 2. kayidin elimde iki versiyon vardi.. birisi internetten digeri kasetten yapildi.. ikisinin de malesef kalitesi cok bozuk.. ikisini de koydum. kolleksiyonlarinizi bir kontrol edin bakalim 95 le basladigi baska kayit varmi.. (ilave olarak.. 33 ile 95 arasinda bir ayetten basladigi baska bir kayit varmi.. bende hic yok) SLM ALKM Elimde 3 tane 96. ayetten baslayan Ali Imran vardi.. 3 u de birbirinden mukemmel.. 74 yilindakinin son taraflarinda kopmalar var malesef.. 69 iskenderiye olani muhtesem.. ebul a'lada okudugu da cok guzel.. 3 nadir Ali imran daha eklendi ilk ikisi internetten, sonuncu adil hocamdan Aal_Imran(102-104)(169-171)-1957 Aal_Imran(118-126)_Balad_Qadr Aal_Imran(133-152) Buyuk ihtimail ile Aal_Imran(118-126)_Balad_Qadr studyo kaydindan montaj yapilip canli havasi verilmis.. cunku ayni yerler ayni sekilde tekrarlanip duruyordu kayit icinde, (insan sesleri, araba kornalari etc.. pek cok yer copyala-yapistir yapilmis idi.. Kayit 38 dakika idi.. bu kopya yapistirlari cikarttim .. 24 dakikaya dustu) SLM ALKM Umidi kestigim bir kaset vardi. Ses cok kalitesiz ve zayif, cok asiri hisirti ve elektrik ugultusu vardi.. Ise yaramaz diye bir kenara atmistim.. Bugun kasetin bayagi nadir bir kayit oldugunu anlayinca ugrasma geregi duydum.. Yukaridaki problemlerin yanisira orjinalden cok hizli ve pitch seviyesi de cok yuksekti.. Temizleme, %9 hizlandirma ve %9 pitch seviyesini ddusurdukten sonra cikan sonuc Aal_Imran(96-118_Shams-50s olarak web sitesine konuldu..umarim birgun daha kaliteli versiyonunu buluruz
[Linki sadece üyelerimiz Görebilir. Üye olmak için tıklayınız...] [Linki sadece üyelerimiz Görebilir. Üye olmak için tıklayınız...] [Linki sadece üyelerimiz Görebilir. Üye olmak için tıklayınız...] Konu Jerusalem tarafından (19.12.07 Saat 09:05 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#97 |
|
Guest
|
M. İsmail Ve Abdüssamed'in Abdünnasırın taziyesinde beraber çekilmiş fotoğrafları:[Linki sadece üyelerimiz Görebilir. Üye olmak için tıklayınız...]
Şeyhin Haşr Suresi niçin yok? Konu aşık-ı rifat tarafından (24.01.07 Saat 12:18 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
#98 |
|
Tesekkür: 1
0 Mesajına 0 Teşekkür Aldı
Aman yarabbi Aman yarabbi Aman yarabbi
hissiyatımı nasıl anlatayım nasıl . arkadaşlar bi bakın bunda gerçektende fenafil-kur'an makamı var (makam yanlış anlaşılmasın, fenafil ihvan gibi) LİNK ÖLMÜŞ KALDIRDIM(Alpparslan) kusura bakmayın bir işten dolayı iki gündür bilgisayara bakmıyordum kaydı tamamını istiyenlerden özür diliyorum kaydın tamamı [Linki sadece üyelerimiz Görebilir. Üye olmak için tıklayınız...] Konu Jerusalem tarafından (19.12.07 Saat 09:08 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#99 |
|
Kardeş
Tesekkür: 16
31 Mesajına 58 Teşekkür Aldı
allah allah ne okumus efsahulkurra bu kaydin tamamini koymaniz mumkunmu msct kardes ben suan misirda bulamadim bu kaydi
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
Guest
|
kahire hocam herkul.org ta var:Fecr Beled Hakka Naziat Şems 1955 Ebu El-Ela Camii.Allah'a emanet olun.Selamlar...
|
|
![]() |
| Tags |
| kayıtları, mustafa, İsmail, Şeyh |
| Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (1 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| ensar demirkan |
| Seçenekler | |
|
|